Jeg intervjuet en mann på ILO helt i starten av oppholdet mitt her og han sa at hvis de raider en fabrikk og finner barnearbeidere så tar de dem med seg og gir dem utdanning og tak over hodet, men det løser ikke problemet når fabrikkeieren to uker senere drar til landsbyen sin og henter en ny forsyning med barn. En annen mann som har jobbet med barnearbeid i Nepal ca de siste tyve årene sa at så lenge det er en etterspørsel i markedet etter barn så er det vanskelig å få en slutt på barnearbeid, og når den etterspørselen kommer fra statlig ansatte regjeringsoffiserer og politimenn så er holdningene i samfunnet ganske gjennomsyret positive til å ha en liten gutt eller jente arbeidende som hushjelp i hjemmet sitt. Middelklassen i Kathmandu er storforbrukere av barnearbeidere i private hjem og det er i denne sektoren av barnearbeid hvor seksuelt misbruk er mest utbredt.
Hvis dette er situasjonen på etterspørsel siden, hvordan er da situasjonen på supply-siden?
Hvem er disse menneskene som sender barna sine på jobb før de kan lese og skrive? Svaret er at de fleste av dem er fattige, hjertevarme, omsorgsfulle foreldre som har et intest ønske om at barna deres skal få utdanning slik at de kan få en bedre fremtid enn dem. Barnearbeid er ikke sort-hvitt, for mange er det veien fra sort til hvitt. Det er vanlig at barn jobber i fritiden og må slite for å få råd til skolesaker og mat til familien, men kanskje de likevel en dag får en bedre fremtid enn foreldrene sine?
Hva så med arbeidsgiverne er de alle kyniske drittsekker? Tja, i noen tilfeller ja, og i noen tilfeller nei. Det er helt klart tilfellet at barn, desto yngre de er, desto lettere er de å ha med å gjøre fordi de klager mindre. Men samtidig er det mange arbeidsgivere som føler at de gjør en god gjerning, for hva er egentlig alternativet for fattige barn? Mange av dem som har en gutt eller jente i hjemmet sitt for å gjøre husarbeid, gir dem også utdanning samtidig. På den måten får de mat, tak over hodet og utdanning. Flere av forledrene jeg intervjuet sa at dersom barnet deres får jobbe i et godt hjem hvor de samtidig får utdanning, så er det bra. Men samtidig som dette bildet ikke er sort hvitt så er det en realitet at dette er med på å opprettholde kastesystemet som offisielt sett er avskaffet, men i realiteten lever i beste velgående. Det har visst blitt bedre de siste årene, men det er likevel visse yrker som er forbeholdt folk fra lavkaster. Og hva skjer når barn av middelklassen vokser opp og får sitt eget hjem? Avi som jeg bor med fortalte at når de flyttet inn i leiligheten vår spurte de datteren til huseieren om hvordan gassen fungerte og hun svarte enkelt og greit at hun ikke visste, fordi hun aldri hadde brukt den. Noe som vil si at hun i en alder av omtrent 16 år aldri har skrudd på en kokeplate før, fordi det aldri har vært nødvendig fordi de har jo en didi som jobber fra 5.30 til 22.30. Hva skal hun gjøre den dagen hun gifter seg? Det naturlige valget vil selvsagt være å skaffe seg en didi. Og på denne måten blir systemet opprettholdt fra generasjon til generasjon.
Jeg har møtt mange fattige mennesker de siste to månedene og stått midt oppi mekrelige, morsome, utfordrende, hjertevarme og etisk vanskelige situasjoner. Noen ting har immidlertid gjort sterkere inntyrkk enn andre, og noen ganger finnes det ingen ord eller riktige ansiktsuttrykk for å respondere på en situasjonen. En av de tingene som fremdeles sitter sterkest i minne den andre dagen jeg gjorde intervjuer i Kavre distrikt på landsbygda utenfor Kathmandu. Jeg hadde allerede fullført 40 intervjuer i Balaju som er en bydel i Kathmandu, og 6 i Kavre, og følte at jeg begynte å bli rimelig rutinert og herda i forhold til å høre fattige historier. Vi skulle være i et privat hus denne dagen og alle foreldrene kom dit, på gårdstunet utenfor satt det omtrent 10 stk i en miks av random village people og de jeg skulle intervjue. Jeg spurte om å få låne et rom inne siden det er metodisk ganske kritisk å intervjue noen om såpass sensitve ting med et så stort publikum. Jeg og tolken min Sanju gikk inn først og satt oppe og ventet en stund. Plutselig sier Sanju; «Oh, I think we have a caste problem here, this woman is not allowed to enter the house.» Det forklarte hvorfor damen vi skulle intervjue aldri fulgte etter oss. Sanju hørte dem snakke gjennom vinduet i andre etasje og hun forklarte senere at de hadde diskutert hvordan de skulle forklare meg at denne damen ikke kunne gå inn i huset fordi hun var dalit (lavkaste), og dette var mens denne damen satt der og hørte på! Jeg synes hele situasjonen var helt forferdelig og kristen-sosialisten i magen min hadde lyst til å fortelle dem akkurat hva jeg synes om den måten å behandle mennesker på. Der gikk kultursensitivitetsgrensen min, men jeg klarte likevel å svelge kamelkaravanen. I en miks av uidentifiserbare ansiktsuttrykk med en stemme i bakhodet mitt som skrek at «dette er ikke din kultur og du kan ikke forandre den over natta, alene, og - du trenger godviljen til disse menneskene!» klarte jeg å fortsette samtalen utenfor og gå videre med intervjuene.
Det er også utrolig vanskelig når veldig fattige mennesker tilbyr brus eller mat og jeg vet at ops, der røyk dagsinntekten.. Jeg prøvde alltid å si nei, men problemet er at det er veldig uhøffelig og det ligger i den nepalesiske kulturen og verdsette gjester. I hinduistisk tro heter det nemlig at en gjest kan være Gud forkledd som menneske. En dame i Balaju gav meg en pute hun hadde laget og det koster 500 rupees å produsere den, noe som er ca en halv eller en hel månedeslønn, tolken min sa at jeg ikke hadde noe valg jeg måtte akseptere den fordi det er en fornærmelse å si nei. Denne damen hadde solgt businessen sin for å betale leie av rommet familien bodde på, og nå hadde de brukt opp alle pengene så nå visste hun ikke hva de skulle gjøre.
En annen ting som har vært spesielt vanskelig i Kavre, og særlig de to dagene jeg måtte leie bil med sjåfør fra Redd Barna, er å forklare at noen som har råd til en flybillett fra Norge til Nepal og kommer i en stor jeep som det står Save the Children på, bare er en lusen student som lever på lån fra den norske staten og overhodet ikke har noen makt over den store pengesekken? Jeg åpnet alle intervjuene mine med å forklare hvem jeg er, hva jeg gjør og hvorfor, og at jeg skal levere rapporten min til tre organisasjoner men jeg har ingen makt over hva de vil gjøre med den og at jeg kan ikke love dem noe. Likevel får jeg inntrykk av at det er litt sånn «my head is nodding but I can't hear a word that is comming out of your mouth» for mange fortsatte likevel å spørre når jeg kom tilbake. Vi prøvde å forklare igjen, men det så ikke ut til å fungere så bra, og jeg forstår det jo hvis jeg skal prøve å tenke på hvordan verden ser ut fra deres ståsted. Det lengste de noen gang har reist er sannsynligvis med den lokale bussen til Kathmandu, og en utlendinger må såklart fremstå som utrolig rike med tanke på at de har råd til å fly rundt halve kloden.
I Kavre innså jeg at jeg måtte gi foreldrene noe fordi flere av dem måtte gå 1 time eller 3 for å komme til intervju, derfor delte jeg ut en liten symbolsk gave med skrivebøker, blyanter, blyantspisser og kjeks til alle, og dette var sikkert med på å bidra til å bygge opp under inntrykket av den hvite rikingen. Heldigvis fant jeg ut hvor langt foreldrene måtte gå akkurat i tide til å stoppe på veien og kjøpe litt ting, men det jeg ikke tenkte på var å kjøpe noe til den lokale fasilitatoren som tok oss med rundt og på slutten av den andre dagen havnet jeg opp i nok et etisk dillemma. I det vi skulle si hadet og en liten hærskare står og stirrer på oss, hvorav et par av barna kan litt engelsk, sier Sanju, tolken min, akkurat høyt nok til at de som står rundt kan høre det: «What about Kamla, you have to give her something!» Kamla (fasilitatoren) sto akkurat langt nok unna til at hun muligens med den lille engelsken hun kunne muligens fikk det med seg. «Eeeeh I didn think about that, I don have anything!» «Well give her money, I will get in the car and you will take her for a walk and you will give her something! You have to give her something!» Helt satt ut av ordren, bekymret for om jeg hadde veksel og etisk bekymret over å begynne å smøre folk som allerede får lønn, hadde jeg intet annet valg enn å ta med Kamla og late som jeg var rolig og kontrollert og hadde planlagt å gi henne litt «tips» som jeg valgte å kalle det.. Også var jeg i gang og måtte betale de to andre fasilitatorene like mye, jeg valgte å kalle det en gave de to neste gangene. Men hvor går grensen for hvem jeg må betale når den streken først er krysset?
Apropos tolken min sin rett-frem-uten-å-gå-rundt-grøten-ordre, det minner meg om en annen situasjon når vi gjorde intervjuer i Balaju. Nepalesere generelt har nemlig en tendens til å si alt de tenker høyt. Vi holdt på å intervjue en familie med to koner, noe som i seg selv er en litt sær opplevelse når begge to er til stede. Denne familien hadde omkring 10 barn totalt og intervjuet begynner med at Sanju belærer mødrene om familieplanlegging, hun spør så den ene moren hvor gammel hun er, og moren svarer at hun er 40. Sanju himmler med øynene og ler og slår seg på lårene og sier at moren hennes er 60 og hun trodde at hun var mye eldre! Denne moren sier da at det er nok fordi moren til Sanju ikke trengte å jobbe så hardt som henne, hvorpå Sanju svarer at neida, det er ikke grunnen. «I told her that it is because you have to many children!». Nå mener jeg på ingen måte å henge ut Sanju, hun er en helt normal nepaleser bare så det er sagt, for sånne ting skjer hele tiden, alle nepalesere gjør det. Senest i går i heisen på jobb forsto jeg med den lille nepalien jeg har plukket opp at tre menn gjorde narr av en feit dame, de drev og telte henne som om hun var tre personer også pekte de på vektgrensen på 8 personer på skiltet i heisen.
Nå høres det ut som jeg bare har møtt motgang, men faktisk er det motsatte tilfellet, generellt er jeg utrolig overrasket over hvor enkelt det har vært å få kontakt med foreldrene, og over de utrolig godt organiserte fasilitatorene jeg har møtt, og blandt foreldrene har det har vært utrolig lite nepali-tid. Det er nesten så jeg lurer på om nepali-tid er en myte, men som den andre tolken min, Anita sa; «Nepali-time started in the government sector!» (Og det tror jeg på i og med at de nettopp annonserte at de kommer til å bruke omtrent 2 år på å lage ny grunnlov!). Folk er på tiden, nesten plagsomt mye på tiden til tider, når det sitter 6 foreldre i kø og alle kommer samtidig istedenfor på forskjellige tidspunkt, slik som vi prøvde å få til - rett og slett fordi de har aldri har blitt innkalt til noe individuelt og de er vant til å alltid komme sammen. Og det skal sies at slettes ikke alle forventer noe fra meg, mange ser også ut til å forstå at jeg bare er student og flere godhjertede foreldre har takket meg for at jeg kom hele den lange veien og bryr meg om å høre historien deres. Jeg har lært masse og hatt utrolig mange gode opplevelser. De fleste foreldre fremstår som smarte og omsorgsfulle, de er bare fattige og uten alternativer. Flertallet av intervjuene mine var enkle og greie og gjennomføre og jeg opplevde at de aller fleste var ærlige og synes det var uproblematisk å fortelle meg om problemene sine.
Men jeg har også opplevd at folk har følt seg underlegne og sjenerte fordi jeg er utlending med høy utdanning. Det var et par tilfeller hvor folk sa at de ikke visste noe fordi de ikke er utdannet, og at utdannede folk er smarte mens de uten utdanning ikke vet noe. En far kikket ned under nesten hele intervjuet og på slutten svarte han på et spørsmål; «I don't know how to talk to you, I am not used to talking to people from the outside.» Denne samme mannen hadde en utrolig hjerteskjærende historie, han hadde solgt alt landet sitt så kona kunne dra til Qatar for å jobbe, men så stakk hun av med alle pengene, to av sønnene deres og den påståtte arbeidsgiveren isteden, nå er han landløs og alene med den ene datteren.
Det tilfellet som gjorde sterktest inntrykk på meg var tre søstre som levde alene på et lite rom på 5-6 kvadrat i Kathmandu, begge foreldrene var døde for noen år siden og de hadde ingen andre. Den eldste var omtrent 18 år og fungerte som familieoverhode, de jobbet alle med spinning i hjemmet. Hun hadde prøvd å få en bedre jobb men det er ikke lett uten utdanning, i tillegg var hun syk med tyfoidfeber når vi var der, så da kunne hun ikke jobbe så mye. Hun var ikke så interessert i å snakke med oss fordi det hadde vært noen utlendinger der før og intervjuet dem men de fikk ingen hjelp. Øynene hennes var helt døde, ikke så mye som antydning til et glimt engang, noe som er veldig forståelig når hverdagen handler om å overleve. Dette er det tilfellet som etter 80 intervjuer med fattige mennesker enda står sterkest på netthinna mi og jeg klarer ikke å glemme dem, det er den ene situasjonen hvor jeg føler at jeg må prøve å gjøre noe, så jeg forsøker å finne ut hvilke organisasjoner som finnes og se om jeg kan klare å sette dem i kontakt med noen. De kan kanskje også få stipend fra Redd Barnas partneorgansiasjon for skolegang til de to minste jentene.
Jeg kunne fremdeles ha skrevet mye mer for det har vært utrolig mange inntrykk og møter med sterke kvinner som kjemper for å overleve (de fleste jeg har intervjuet var mødre). Og apropos sterke kvinner så kom jeg på en til historie som jeg bare må fortelle. Alkoholisme er et stort problem blandt fedrene og mange mødre kjemper alene med kun en inntekt for å få det til å gå rundt - fordi mennene er noen slasker som drikker opp alle pengene. Men en mor jeg møtte hadde fått trening i hvordan hun skulle håndtere situasjonen. Hun ventet til mannen var full nok, også bandt hun ham fast til en stolpe i huset, når han ble edru skjelte hun ham ut til spott og spe for hele landsbyen som såklart kom på besøk for å se hva som forgikk. Han fikk klar beskjed om at dette kom til å være situasjonen fra nå av og at hvis han fortsatte å drikke var dette måten han kom til å våkne opp på hver gang han ble edru. Mannen følte seg så truet av kona og så skamfull ovenfor landsbybeboerne at han sluttet å drikke. Denne damen er nå en forgangskvinne i landsbyen og har hjulpet andre familier med alkoholproblemer, totalt har åtte damer i landsbyen gått på kurs nå, og flere av dem har lykkes med å få skikk på ektemennene sine. Women empoverment er tydeligvis way to go!
2 kommentarer:
Hei Anette. Her sitter vi familien Tjomsland Vargas sammen med farmor og leser bloggen din. Vi kommenterer høylytt hele veien at så utrolig mye av det du skriver kunne vært klippet ut av Ecuador - selv om det er hentet fra en helt annen del av verden.Vi støtter deg i dine etiske refleksjoner. Vi kjenner så godt til dette med barnearbeid. For noen år siden laget Human Right Watch babeluba i en landsby i Ecuador fordi de hadde oppdaget at barn arbeidet på bananplantasjene der - som om det var noen nyhet.... Resultatet av aksjonen ble at landsbyen snart ble avfolket, familiene måtte migrere til en annen landsby der de kunne finne seg nytt arbeid - alternativet var sult. Kan man da snakke om noe egentlig valg? Det er hverken i disse familiene eller hos arbeidsgiverne for den saks skyld, at rotets onde ligger. Slike Human Watch stunts gjør at de fattige nok en gang må betale prisen for verdens urettferdighet - ironisk nok. Og dermed har ingen sagt at barnearbeid skal forsvares. Men det går an å gjøre en innsats for å forstå hvorfor det er blitt slik flr man presenterer vestlige løsninger på problemet.
Og når det gjelder de glidende grensene mellom gaver, tips og det som kalles rett fram korrupsjon - så skal vi være de første til å vitne om at dette er et stadig dilemma. Det hjelper litt å tenke at det er en forskjell på å gi en påskjønnelse for et arbeid som allerede er utført, og det å betale på forhånd. Og det er forskjell på å betale for å få byråkrater til å unngå eller omgå loven, enn å gi "stimulans" (-det er stor makt i definisjoner!-) for at de skal gjøre den jobben de faktisk er satt til å utføre på legalt vis, og ikke bare utsette og utsette jobben til neste år...
Ja kjære Anette, gitt om vi vet hvordan du har det! Vi må ha noen skravlestunder når du kommer tilbake. I mellomtiden følger vi spent med deg. Lykke til fortsatt. Du gjør en fantastisk jobb og vi synes du utviser stor klokskap!
Hilsen Tjomsland- Vargasene på Furuknatten. Og en spesiell hilsen fra farmor som er veldig stolt av deg.
Tusen takk for en lang og interessant kommentar. Rart at det kan vaere saa likt paa to helt forskjellige kontinenter. Ja jeg tror vi maa ta en verdensproblemlosnings-diskusjon naar jeg kommer hjem:) Hvis verden bare var enkel..
Legg inn en kommentar