Kl seks i dag dro meg og Gemma i bryllupet til sønnen av en kollega, kl åtte var vi hjemme igjen. Inntrykket jeg sitter igjen med er at et Nepalesisk bryllup handler mest om show off og show up, og for brudeparet handler det bare om å være smily and thank you-show off, mens de sitter på utstilling hele kvelden mens alle andre spiser.
Etter at Gemma hadde sjekket ut kulturelle bryllupskoder på forhånd ved hjelp av en kjapp spørrerunde blandt kolleager og kommet frem til at ja, kjole i knelengde og bare legger er ok, og nei, dere trenger ikke ta med gave - tuslet vi likevel noe nervøse mot inngangen. De første fem minuttene er intense, brudens far tar godt vare på oss og introduserer oss for et dusin familiemedlemmer før han drar oss opp på scenen hvor brudeparet sitter på utstilling. Jeg følte meg som en malplassert sjenert tenåring i en sandkasse (hvis det er et uttrykk man kan bruke??) jeg visste ikke helt om jeg skulle gå for den tradisjonelle Namaste hilsenen hvor man setter hendene sammen og bøyer hodet lett, eller håndhilsen. Og er det passende å ta bruden i hånda? Jeg endte opp med å gjøre en halveis ting av begge deler til brudgommen, og Namaste til bruden.. Også kikker jeg ned på bordet forran brudeparet hvor det ligger en haug med penger og kjenner at jeg får litt lett panikk. Jeg ser på Gemma mens jeg drar frem lommeboka og lurer på om umiddelbar action er best, eller om det bør diskuteres. I en halveis diskusjon mellom lukkede tenner blir vi enige om å vente. Litt smårød og halvsvette kommer vi oss ned på gulvet og føler oss fremdeles malplassert fordi vi som de eneste utlendingene tiltrekker oss mer stirring. Og har vi sminke over hele ansiktet etter å ha sminket oss uten lys mens det var lodge shedding? Vi flykter inn på doen for å puste ut og sjekke forholdene. Etterpå går alt meget bedre, og vi puster lettet ut når vi får klarert at man bare gir penger hvis man er invitert fra brudens side. Også var det mingling og snacks og middagsbuffet og dessert, alt unnagjort på omtrent 1 1/2 time. Selve bryllupssermonien var visst over allerede, men bryllupsritualene og selskapene varer i en uke! Dette varierer avhengig av kaste og religion, men i dette tilfellet skulle hele seansen vare en uke, men muligens med en dag eller to "fri" innimellom.
Brudgommens far var fornøyd og lettet, han forklarte at nå har han gjort sin plikt, giftet bort sønnen sin og skaffet ham en god utdanning. Og bryllupet var utvilsomt akseptabel show-off. Det var omtrent 500 inviterte men brudgommens far regnet med at det var bare 450 som møtte opp. Siden det er bryllupssesong er folk hektisk opptatt med å løpe fra det ene bryllupet til det andre, en jeg snakket med fra kontoret har allerede vært i seks bryllup denne sesongen, og sesongen startet 15 November. Det virket ikke som det er vanlig for alle, men de fleste jeg snakket med hadde vært i to-tre stk.
Det er forventet at man inviterer alle kollegaene sine, og når man jobber hos Redd Barna så blir det jo lett en 70-80 stk. Og det er bare kollegaene til brudgommens far, men det samme gjelder for brudgommens mor og brudens far og mor, og brudeparet, alle inviterer kollegaene sine. Ikke rart at bryllup fort kan ha opp imot, og til og med over 1000 gjester. Jeg tror den Norske definisjonen av "stort bryllup" ble absurd for dem, alle lo hvertfall når jeg sa at 100 gjester er mange. Nå var det ikke alle fra kontoret som var der, kanskje bare 25 stk, men ut fra de samtalene jeg hadde fikk jeg inntrykk av at det forventes at man kommer hvis man er invitert - med mindre man har et annet bryllup å gå i til som er nærmere familie eller venner. På et tidspunkt så jeg en kollega nærmest løpe gjennom lokalet mens han hilste i full fart på alle, før han gikk hjem igjen, og da tenkte jeg; handler det egentlig bare om show-up?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar